Alja in družina Alja z Vesno na jadranju
Ritem, ki mi ugaja
S čutnimi gibi osvaja žensko in moško občinstvo S trebušnim plesom po poteh prednikov

V živo rumeni obleki z nešteto bleščicami je prvič vzbudila mojo pozornost na grajski prireditvi pred Jelšingradom, kjer je z mikavnim trebušnim plesom predstavila delček arabske kulture v zgodovini tega šmarskega dvorca. Dvaindvajsetletna črnolasa Ljubljančanka, ki je sicer na dobri poti, da postane arhitektka, je veseIje do tovrstnih ritmov in gibov podedovala po očetu Abedu Shaaru, ki je po rodu Palestinec. Ta se je kot osemnajstletni mladenič v želji po pridobitvi novega znanja podal v Slovenijo. V novi domovini je kmalu spoznal Miro in si z njo ustvaril družino. Prvorojenka Alja sedaj z dušo in srcem ohranja del družinske tradicije z Bližnjega Vzhoda.

Ples spremlja Aljo pravzaprav že vse življenje, saj ga je pred leti tudi trenirala. Vseskozi je odraščala ob arabski glasbi in nasploh kulturi, ki ji je nadvse blizu. "Starši so me večkrat nagovarjali, naj poskusim malce pomigati z boki, potem sem pa nekoč povsem naključno tudi zares poskusila," se sporninja svojih začetkov energična sogovornica, ki daje videz povsem preprostega, a bistrega dekleta. Prizadevanja staršev so tako obrodila sadove. Alja je takoj spoznala, da ji ta ples neznansko ugaja. "Oči ve, kako mora vse to izgledati, zato pri lekcijah ni bilo težav. On mi je vse pokazal... Šla sem še na nekaj seminarjev v Ljubljani in tako se je začelo," pripoveduje. "Trebušni ples je značilen za vsako plesalko posebej," pojasni, ko povprašarno po osnovnih značilnostih tovrstne umetnosti. "Obstajajo določeni elernenti, ki oblikujejo posamezen ples, ampak osnova je skoraj enaka. V plesu je namreč ogromno osebnosti." In kaj mora obvladati trebušna plesalka? "Zelo pomemben je takt in način, kako občutiš to glasbo, kaj lahko od nje pričakuješ. Več ali manj gre za improvizacije, zato je vsak ples povsem drugačen," odgovarja.

Alja v gibanju

Brezomejitev

Na prvi pogled dokaj enostavno poplesovanje še zdaleč ni tako preprosto, kot se zdi, mi zagotovi Alja. "Nikakor ne. Mislim, da se lahko tega plesa človek uči kar vse življenje. Določene poteze pa lahko kar sam razvijaš, saj pri tem ni nobenih omejitev." dodaja in se ob tem spomni začetkov. "Prvič sem" nastopila na arabski zabavi, ki jo ob koncu leta tradicionalno pripravi Ijubljanski Arabski klub. Tam je bila trebušna plesaika Mirjam, ki me je povabila, da v enem plesu nastopiva skupaj. Takrat sem ugotovila, da mi je to pisano na kožo. Prijatelji so me večkrat zaprosili, da bi nastopila na kakšni tovrstni zabavi in tako se je nadaljevalo. Tovrstni večeri in zabave so zame zelo zanimivi, saj so vselej dopolnjeni z dobro kulinarko. Tudi doma jemo te jedi, saj oči odlično obvlada njihovo kuhinjo. Nasploh je obdržal precej običajev, kar se mi zdi imenitno," pripoveduje energična črnolaska. Očetovo domovino je nazadnje obiskala pred desetimi leti, mi pojasni, ko jo povprašam o koreninah. "Problem je v tem, da tam ni ravno varno, sploh pa ne v zadnjem času. Že nekaj let se odločam, da bi šla tja, pa mi nekako ne uspe, saj vedno pride kaj vmes... Oče ima tam večji del družine, nekaj sorodnikov pa se je preselilo tudi v Jordanijo, kamor sta letos odpotovala z mamo."

Menedžerka in prijateljica
Pogovor nanese tudi na Vesno Cerar, Aljino menedžerko in dolgoletno prijateljico, s katero tičita skupaj že od srednje šole. "Saj res, kako pa sva midve sploh začeli delati skupaj," jo povpraša Alja.

Alja rada pleše

"V Galeriji (Ijubljanski bar), bolj za šalo kot zares. Kar naenkrat se je začelo," se zasmeje Vesna."Res je dosti lažje delati v dvoje," pojasni Alja. "Poleg tega pa se mi ne zdi ravno najprimerneje, da sam hvališ svoje delo in si delaš reklamo," se zasmeje. "Sicer pa nadvse radi skupaj hodiva naokoli. Doslej sva že prečesali predvsem južno Evropo, sedaj naju čaka še kaj novega," doda. Ravno nekaj dni po našem pogovoru sta se dekleti napotili v Indonezijo. Povsem sami. "0 tem naju vsak sprašuje," pojasni Vesna. "Bova videli, kako bo. Zagotovo bova kje koga srečali, pa bomo pot nadaljevali skupaj."

Orientalski ples izvira iz Ijudskih obrednih plesov Ijudstev Bližnjega in Srednjega vzhoda. Običajno ga plešejo kot Ijudski ali pa
klasični umetelni ples. V Sloveniji postaja trebušni ples vse bolj priljubljena zvrst zaradi svojih prepoznavnih značilnosti, saj je gibanje naravno in harmonično. Bistvenega pomena so gibi s trebuhom, boki, medenico, gibi s trupom, rameni oziroma rokami ter gibi z glavo.

Nekaj prihrankov, ki sta jih prislužili z Aljinimi nastopi, je tako prav prišlo. Alja pravi, da bi to prav lahko bil pravi "biznis", da pa njej to ni "prioriteta v živIjenju". "Trenutno nadvse uživam, spoznavam Ijudi, se imam fino... Moram reči, da nikoli nisem imela težav, da me ni nihče nadlegoval ali kakorkoli spravIjal v zadrego." Ne doma in ne v tujini, kjer je tudi že nastopila.

"Očitno je Ijudem jasno, da pred seboj nimajo malo bolj oblečene striptizete," pripoveduje in še dodaja, da fantovščine absolutno odpadejo. Prijetno so jo presenetili zlasti Slatinčani, ki so očitno precej dojemljivi za tovrstne zabave. V kavarni Attems, kjer so pred časom pripravili večer arabske kulture skupaj z Mahmudom, ki ga poznamo po vremenskih napovedih na eni od naših komercialnih televizij, je Alja poskrbela za posladek. Ki so ga mnogi čakali že od vsega začetka. S senzualnirn gibanjem bokov je ob Mahmudovem bobnanju na noge spravila skoraj vse prisotne. "V tem plesu si res zeloooo odvisen od občinstva oziroma od njihovega odziva, pa seveda od energije, ki jo imaš, počutja... Včasih se mi zgodi, da naredim kakšno stvar, ki je doma, ko vadim, sploh ne bi zmogla. Okolica te dobesedno potegne. Tako je bilo tudi v Rogaški Slatini. Če ti nekdo zraven še bobna, je občutek še boljši, ker ne veš, kakšen bo naslednji takt," navdušeno pojasni. Sama pravi, da bo to počela tako dolgo, dokler se ji bo pač zdelo. "Zaslužim dovolj, da imam za sproti. Oktobra grem v tretji letnik, zato se bo treba malo bolj posvetiti arhitekturi. Sicer pa to nista edini stvari, ki me veselita. Najprej bi rada vse spoznala, da se bom lažje odločila, kaj bom dejansko s svojim življenjem."

Plesalka Alja

 

 

 

BOJANA JANČIČ